DEZINFEKCE

 = činnost vedoucí k zničení nebo minimalizaci mikroorganismů pomocí chemických a fyzikálních metod (UV  záření, teplo), případně jejich kombinací. Dezinfekce se podle epidemiologického stavu dělí na ochrannou (preventivní, profylaktickou)  a ohniskovou (represivní)

Dezinfekční prostředky působí:

  • -cidně – trvalé usmrcení
  • -staticky – dočasnou ztrátou schopnosti množení nebo snížení růstu

Rozdělení:

podle použitých metod na

  • fyzikální
    UV záření (zářivky)
    vysoká teplota
    30minutový var za atmosférického tlaku
    20minutový var v tlakových hrncích
    dezinfekce v parních, pracích a mycích strojích při teplotě nad 90°C
    další metody (např. žíhání, slunění, filtrace atd. )
  • chemická
    Dezinfekční prostředky mají působení:-cidní: trvalé usmrcení
    -statické:  dočasná ztráta schopnosti množení nebo pokles růstové aktivity.Dezinfekční látky podle účinnosti:
    A = baktericidní
    T = tuberkulocidní
    M = mykobaktericidní
    V = fungicidní
    C = sporocidní
    B = virucidní

Aplikace chemických plynů či roztoků (dezinfekční prostředek s cidním nebo statickým účinkem) při dodržování určitých zásad:

  • pečlivým odměřením (odvážením) dávek dezinfekčního prostředku a jeho zředěním, bezprostředně před použitím.
  • zvýšením teploty dezinfekčního roztoku pro zvýšení účinnosti.
  • V případě  jednorázové dezinfekce a ošetření plochy  kombinací vybraných dezinfekčních prostředků s určitými saponáty. Samotná činnost je zajištěna  průběžně školenými a zkušenými pracovníky, kteří díky stovkám zrealizovaných zakázek dokáží využít účinných chemických dezinfekčních metod dle metodik Hygienické stanice HMP a výrobců jednotlivých dezinfekčních prostředků a spolehlivě zasáhnout. Samozřejmostí je i  poradenská služba.
Ideální dezinfekční prostředek má mít několik vlastnosti:
– široké spektrum účinnosti
– co nejrychlejší působnost při nízké koncentraci
– co nejméně toxický pro člověka a zvířata
– nezatěžuje životní prostředí
– co nejslabší zápach aj.

 

Nejčastěji prováděné dezinfekce:

  • dezinfekce potravinářských a gastroprovozů
  • dezinfekce zdravotnických zařízení
  • dezinfekce půdních prostor po vyklizení
  • dezinfekce obytných prostor po zemřelém
  • dezinfekce sociálních zařízení
  • dezinfekce plísní a  hub

A něco historie:
Různé podoby dezinfekce sahají do starověku. Nicméně  dezinfekce  s cílem ničení mikroorganismů až od doby před cca 150 lety. Ocet byl do seznamu dezinfekčních prostředků zaveden v roce 1778.