DEZINFEKCE
= činnost vedoucí k zničení nebo minimalizaci mikroorganismů pomocí chemických a fyzikálních metod (UV záření, teplo), případně jejich kombinací. Dezinfekce se podle epidemiologického stavu dělí na ochrannou (preventivní, profylaktickou) a ohniskovou (represivní)
Dezinfekční prostředky působí:
- -cidně – trvalé usmrcení
- -staticky – dočasnou ztrátou schopnosti množení nebo snížení růstu
Rozdělení:
podle použitých metod na
- fyzikální
UV záření (zářivky)
vysoká teplota
30minutový var za atmosférického tlaku
20minutový var v tlakových hrncích
dezinfekce v parních, pracích a mycích strojích při teplotě nad 90°C
další metody (např. žíhání, slunění, filtrace atd. )
- chemická
Dezinfekční prostředky mají působení:-cidní: trvalé usmrcení
-statické: dočasná ztráta schopnosti množení nebo pokles růstové aktivity.Dezinfekční látky podle účinnosti:
A = baktericidní
T = tuberkulocidní
M = mykobaktericidní
V = fungicidní
C = sporocidní
B = virucidní
Aplikace chemických plynů či roztoků (dezinfekční prostředek s cidním nebo statickým účinkem) při dodržování určitých zásad:
- pečlivým odměřením (odvážením) dávek dezinfekčního prostředku a jeho zředěním, bezprostředně před použitím.
- zvýšením teploty dezinfekčního roztoku pro zvýšení účinnosti.
- V případě jednorázové dezinfekce a ošetření plochy kombinací vybraných dezinfekčních prostředků s určitými saponáty. Samotná činnost je zajištěna průběžně školenými a zkušenými pracovníky, kteří díky stovkám zrealizovaných zakázek dokáží využít účinných chemických dezinfekčních metod dle metodik Hygienické stanice HMP a výrobců jednotlivých dezinfekčních prostředků a spolehlivě zasáhnout. Samozřejmostí je i poradenská služba.
Ideální dezinfekční prostředek má mít několik vlastnosti:
– široké spektrum účinnosti
– co nejrychlejší působnost při nízké koncentraci
– co nejméně toxický pro člověka a zvířata
– nezatěžuje životní prostředí
– co nejslabší zápach aj.
Nejčastěji prováděné dezinfekce:
- dezinfekce potravinářských a gastroprovozů
- dezinfekce zdravotnických zařízení
- dezinfekce půdních prostor po vyklizení
- dezinfekce obytných prostor po zemřelém
- dezinfekce sociálních zařízení
- dezinfekce plísní a hub
A něco historie:
Různé podoby dezinfekce sahají do starověku. Nicméně dezinfekce s cílem ničení mikroorganismů až od doby před cca 150 lety. Ocet byl do seznamu dezinfekčních prostředků zaveden v roce 1778.